Jussi Niinistö

Jäähyväiset EU-kokouksille

Osallistuin näillä näkymin viimeistä kertaa ministerinä EU:n ulko- ja puolustusministerien yhteiskokoukseen Brysselissä, jonka yhteydessä järjestettiin myös Sahelin alueen turvallisuutta käsitellyt kokous ja epävirallinen puolustusministereiden hybridivaikuttamiskeskustelu.

Omassa puheenvuorossani nostin esille muutamia neljän ministerivuoteni aikana esille nousseita seikkoja.

Ei ole suuri salaisuus, että olen aina suhtautunut kriittisesti EU:hun ja tavoitteenani puolustusministerinä on ollut kehittää erityisesti Suomen kansallisen puolustuksen suorituskykyjä. Viime aikoina on kuitenkin myös EU:n puolustusyhteistyö kehittynyt järkevämpään suuntaan. Ranskan aktivoitua 2015 jo pölyttyneen solidaarisuuslausekkeen etsiessään tukea Pariisin terrori-iskujen torjuntaan saatiin toiveita lausekkeen laajemmallekin käytölle tulevaisuudessa.

EU:n on oltava iso isoissa asioissa ja pieni pienissä. Puolustus on iso asia.

https://jussiniinisto.fi/wp-content/uploads/2019/05/umi_pumi-234x300.jpg 234w, https://jussiniinisto.fi/wp-content/uploads/2019/05/umi_pumi-768x985.jpg 768w, https://jussiniinisto.fi/wp-content/uploads/2019/05/umi_pumi-798x1024.jpg 798w" sizes=" 1096px) 100vw, 1096px" />“Pimeyden ytimessä”. Viimeistä kertaa kokoustamassa Brysselissä ulkoministeri Timo Soinin kanssa.

Joskus on kokousturhautumista lisännyt se, että ministerien on oletettu ratkaisevan virkamiestasolla synnytettyjä ongelmia. Näinhän ei tulisi olla vaan poliittisen ohjauksen tulisi keskittyä isoihin asioihin. Epäviralliset ministerikokoukset tulisi käyttää epäviralliseen strategiseen keskusteluun. Ja jo olisi puolustusministerien aika päästä ulkoministereiden holhouksesta ja EU:n tulisi perustaa oma neuvosto puolustusministereille.

Suomi jatkaa tulevana puheenjohtajuuskautenaan EU:n puolustusyhteistyön eteenpäin viemistä. Prioriteettejamme ovat tekoälyn hyödyntäminen ja hybridiuhkien torjunta. Kummassakin Suomella on erityisosaamista ja annettavaa myös muille EU-maille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Täytyykin lähteä tästä kukkakaalipirtelölle juhlistamaan Jussin poistumista näyttämöltä... XD

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Olet tehnyt työsi hyvin, puolustuministerinä! Sen sijaan, Sinistyneenä, menetit mandaattisi.

Nyt on odotettava neljä pakollista vuotta, uudelleen yritykseen.

Todennäköisesti puolueesi on siihen mennessä vaihtunut, mutta arpanopat ovat vielä heittämättä.

Käyttäjän jrusanen kuva
Jari Rusanen

Jussi Niinistön suuri virhe oli loikata sinisiin. Perussuomalaisissa hänellä olisi ollut turvattu poliittinen tulevaisuus, sillä siellä ei JN:n kaltaisia liikaa ole. Puolustusministerinä JN oli - nätisti sanoen - liian innokas kasvattamaan puolustustusbudjettia, mutta perussuomalaisissa hän olisi hyvä oppositopoliitikko vihervasemmiston haihattelupolitiikkan vastustamisessa. Kukkakaalipirtelöt yms. olivat hienoja ulostuloja.

Siniset - ja JN siinä mukana - jäävät kuitenkin Suomen poliittiseen historiaan surullisena esimerkkinä siitä, mihin huono poliittinen hoksnokka ja yhden ihmisen (Timo Soini) mielipiteen liika kunnioittaminen johtavat.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset