Jussi Niinistö

Iso-Britannian EU-maksuhelpotus poistettava

Joka syksy eduskunnassa nähdään näytelmä nimeltä valtion talousarvioesitys ensi vuodelle. Hyvää draaman kaarta noudattaen budjetin käsittely on edennyt kuluvan viikon äänestyksiin, jossa hallitus tyrmää kaikki opposition esitykset.

Eilen meinasi tulla poikkeama tavanomaiseen käsikirjoitukseen, kun käsittelyssä oli Perussuomalaisten perinteinen talousarvioaloite Iso-Britannian EU-jäsenmaksuhelpotuksen poistamisesta Suomen osalta. Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtajan Hannes Mannisen (kesk.) mielestä aloite oli lainvastainen, eikä siitä saisi äänestää lainkaan.

Asiaa on tänään käsitelty eduskunnan puhemiesneuvostossa, jonka päätöksen mukaan aloitteesta saa äänestää – hyvä, onhan niin tehty jo vuosia.

Iso-Britannian jäsenmaksuhelpotuksessa on kyse pääministeri Margaret Thatcherin 1984 neuvottelemasta helpotuksesta. Perusteena oli, ettei maa saa yhtä paljon vastinetta EU:sta kuin muut, esim. maatalousmaa Ranska. Ajat ovat kuitenkin muuttuneet.

Suomen Iso-Britannian puolesta maksama EU-jäsenmaksu on vaihdellut kymmenen viime vuoden aikana 71 miljoonasta 170 miljoonaan euroon. Laskentakaava on hyvin monimutkainen, joka tapauksessa ensi vuonna summa on 74 miljoonaa.

Toisin kuin päivän Helsingin Sanomat printtilehdessään väittää, Perussuomalaisten mielestä Suomi ei voi yksipuolisesti irtautua maksusta. Haluamme, että hallitus ryhtyy asiasta neuvotteluihin EU:n kanssa. Näin ovat tehneet jo Ruotsi, Hollanti, Saksa ja Itävalta 1999. Tuolloin muuten Suomellekin tarjottiin mahdollisuutta alennukseen maksusta, mutta EU:n mallioppilaslinjalla horjumatta ollut Paavo Lipposen (sdp) hallitus ei halunnut edes keskustella asiasta – tämän olen itse saanut kuulla asian tuntevasta lähteestä.

Kyse ei ole suuren suuresta summasta verrattuna Suomen koko jäsenmaksuun EU:lle, joka on ensi vuonna 1,77 miljardia euroa. (Viime vuonna Suomi maksoi kutakuinkin samanlaisen summan ja sai takaisin noin 1,2 miljardia euroa.) Se on kuitenkin summa, jolla olisi kotimaassa käyttöä.

Kuten Helsingin Sanomissa todetaan, suhtautuminen Iso-Britannian jäsenmaksuhelpotukseen on Euroopassa kiristynyt viime aikaisten talousvaikeuksien seurauksena. On oikeus ja kohtuus, että Suomen hallitus ottaa asian ryhdikkäästi esille – seuraava hetki neuvotella jäsenmaksun tasosta on valtiovarainministeriön mukaan 2012, kun seuraavasta maksukaudesta päätetään pääministeritasolla.

Kiitos Keskustalle tämän tärkeän asian nostamisesta esille! Nyt Suomen kansa tuntee paremmin tämän epäkohdan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Vieras (nimimerkki)

No eikös se Soini voisi ottaa asiaa esille Euroopan parlamentissa? Tuskinpa asia etenee Uuden Suomen blogin kautta.

Vieras (nimimerkki)

Ainoa tapa välttää tämäkin järjetön maksu on äänestää Timo Soini pääministeriksi asti!

Vieras (nimimerkki)

Nyt olisi aika hyvä hetki hallituksen ryhtyä neuvotteluihin Britannian jäsenmaksuhelpotuksen poistamisesta. Kuten hesari uutisoi tänään:

"Maksuhelpotus on ollut silmätikkuna koko Euroopassa. EU:n budjettikomissaari Janusz Lewandowski sanoi syyskuussa, että maksuhelpotus on menettänyt "alkuperäisen oikeutuksensa". Lewandowskin mukaan EU:n budjetin rakenne on muuttunut siitä, kun maksuhelpotuksesta 1980-luvulla neuvoteltiin."

Löytyykö hallitukselta selkärankaa? Toivottavasti ainakin seuraavalta löytyy kun hallituspohja muuttuu...

. suvituuli

Väärin.

EUn budjetista edelleenkin melkein puolet menee maataloustukiin. Pääasiallisina saajina Rasnskan ja Välimeren maiden viljelijät. Iso-Britannia järkiperäisti maataloutensa jo aikaa sitten eivätkä brittiläiset viljelijät käytännössä saa sen paremmin Eu- kuin kotimaantukia.

Näiun ollen on varsin kohtuullista, että tämä huomioidaan Iso-Britannian maksuosuudessa.

Varsinkin kun Iso-Britannia on alennuksen jälkeenkin yksi suurimmista EUn nettomaksajista.

ee-n (nimimerkki)

Mielenkintoinen kirjoitus.

Näin äkkiseltään yhdistän blogistin mainitseman tuen siihen tukeen, jota Suomi on myöntänyt Irlannille. Eikös siitä aimo annos ole nimenomaan tukea myös brittiläisille pankeille? Voin olla väärässäkin.

Britit ovat vuosisatojen kouluttamia poliittisia erityisasiantuntijoita, imperiumin luojia, vanhoja kettuja, politiikan Shakespeareja.
En kuitenkaan ole pessimistinen Suomen suhteen, sillä hyvin ENGLANTIA osaavat kansalaiset kykenevät tutustumaan kansainvälisen poliittisen kulttuurin historiallisiin helmiin, kelmiin kuin kelmiin ja niin Suomikin pärjää oveluudessa. (Tämä on pieni vinkki sinne opetusministeriöön päin. Suuret kielet koko kansan poliittista pätevyyttä lisäävät. Pienet eivät.)

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Suomi antaa taloudellista tukea: Kreikkaan,Irlantiin, Latviaan, Islantiin, Venäjälle ja Iso-Britanniaan.

Suomalaisuuden liiton valtionapu poistettiin vastaavasti jo v. 2003 Kokoomusministeri Ville Itälän toimesta ja Rkp:n pyynnöstä.

Että on prioriteetit ja prioriteetit. Folketingetille rahaa myös riittää,kun sillä tuetaan vähemmistökieltä.

Kuitenkin perustuslain mukaan Suomessa on kaksi _tasa-arvoista_ kansalliskieltä. Paitsi että suomen kielelle ei tukea tule.

Johtuu siitä,että suomenkielisten ja ruotsinkielisten tasa-arvo on ruotsinkielisten syrjintää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset