Jussi Niinistö

Valiokuntamatkalla Tallinnassa

Johtamani eduskunnan puolustusvaliokunta vieraili tällä viikolla Tallinnassa. Kuvassa olen suurlähetystömme parvekkeella yhdessä virolaisen kollegani Mati Raidman (vasemmalla) kanssa. Oikealla puolellani Viron pääesikunnan päällikkö, prikaatikenraali Riho Terras. Taustalla Tallinnan kaunista vanhaa kaupunkia.

Tapasimme myös puolustusministeri Mart Laarin ja puolustusvoimien komentajan, kenraali Ants Laaneotsin sekä Riigikogun 1. varapuhemiehen Laine Randjärven.

Vierailu oli työvierailu, jonka tarkoituksena oli jatkaa jo perinteeksi muodostunutta säännöllistä yhteydenpitoa Suomen ja Viron puolustusvaliokuntien välillä. Saimme tutustua Viron puolustuspolitiikan painotuksiin.

Matka oli onnistunut. Vakuutuimme, että yhteistyön tiivistäminen entisestään Suomen ja Viron kesken on perusteltua. Meillä on hyviä kokemuksia etenkin koulutustoiminnassa ja materiaalihankkeissa.

Henkilökohtaisesti panin tyytyväisyydellä merkille, että Viro haluaa ylläpitää ja kehittää varusmiespalvelusjärjestelmäänsä vaikka onkin Naton jäsen. Myös suojeluskunnan eli Kaitseliiton merkitys veljeskansan puolustusratkaisussa on merkittävä. Vapaaehtoisuudessa on voimaa. Sitä soisi Suomenkin enemmän hyödyntävän.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän veikkoluomi kuva
Veikko Luomi

Viro on oivallisella ja malliksi kelpaavalla tavalla ymmärtänyt vapaaehtoisuuden merkityksen.

On suoraan sanottuna täysin käsittämätöntä, ettei Suomessa ole vastaavaa.

Suomen puolustusvoimain komentajan maanpuolustuskurssin avajaisissa 19.9.2011 pitämä tervehdyspuhe sisälsi onneksi useita hyviä elementtejä paikallispuolustuksemme kehittämiseksi myös vapaaehtoisuutta hyödyntäen.

Toivoa sopii, että puheen sisältö myös toteutuu.

Juhani Putkinen

Jussi: "Henkilökohtaisesti panin tyytyväisyydellä merkille, että Viro haluaa ylläpitää ja kehittää varusmiespalvelusjärjestelmäänsä vaikka onkin Naton jäsen. Myös suojeluskunnan eli Kaitseliiton merkitys veljeskansan puolustusratkaisussa on merkittävä. Vapaaehtoisuudessa on voimaa. Sitä soisi Suomenkin enemmän hyödyntävän."

Oikein.

Viro nostaa puolustusministeriön hallinnonalan budjettia 21,78% vuodelle 2012 tämän vuoden tasolta - tasolle 2% bruttokansantuotteesta. Se on erinomainen asia.

Viro nostaa varusmiespalvelukseen kutsuttavien määrää ja kertausharjoituksiin kutsuttavien määrää jatkuvasti.

Virossa on kohtalaisen hyvä systeemi kertausharjoituksissa: Ensin kutsutaan upseerit ja koulutetaan heitä, sitten tulevat aliupseerit ja erikoismiehet ja koulutetaan heitä. Viimeksi saapuu tavalliset reserviläiset ja tämä jo aiemmin saapunut päällystö kouluttaa heitä joukkona. Siten upseereiden kertausharjoitus voi kestää esimerkiksi kaksi tai kolme viikkoa ja miehistön yhden viikon.

Suojeluskunnat (Kaitseliit) on erittäin tärkeä osa Viron maanpuolustusta ja niin pitäisi olla Suomessakin. Virossa panostetaan yhä enemmän Suojeluskuntiin niin puheissa kuin myös teoissa. Itse olin mukana viimeksi Viron Suojeluskunnan toiminnassa välittömästi muutama päivä sitten, nyt välillä vain välillisesti.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset