Jussi Niinistö

Kaikki blogit puheenaiheesta Suomen puolustus

Trump ja Eurooppa riidoissa – paitsi Suomi ja Ruotsi

# Liput hulmuavat taas kevätilmassa Eurooppa-päivänä. Ovatko Euroopan asiat todella niin hyvin, että tällainen hehkutus on paikallaan? Kiistakysymyksiä riittää. Myös suhteet Trumpin Yhdysvaltoihin ovat Nato-kustannusten ja Iranin ydinsopimusriidan vuoksi alamaissa.

   Samaan aikaan Suomi, Ruotsi ja Yhdysvallat ovat allekirjoittaneet juhlallisesti yhteisen puolustusjulistuksen Washingtonissa. Uskomatonta mutta totta. Tämä ei ole mikään valeuutinen.   

SUURVALLOILLA OMAT SÄÄNNÖT - SUOMEN YRITETTÄVÄ VÄLTTÄÄ SOTIIN JOUTUMISTA

Kylmän sodan päättymisen jälkeisen seesteisen kauden jälkeen on palattu suurvaltasuhteissa oikeistaan normaalin valtakamppailun aikaan. Todelliset ensimmäisen luokan suurvallat Kiina, Venäjä ja Yhdysvallat kamppailevat vaikutusvallasta Lähi-Idässä, Euroopassa ja Tyynenmeren alueella käyttäen hyväkseen alueellisia liittolaisia.

Mitä järkeä ostaa hävittäjiä 10 miljardilla??

Jos oletetaan tilanne että rakas itänaapurimme päättäisi hyökätä rakkaan isänmaamme kimppuun, tilanteessa jossa Suomi olisi sen ainoa rintama. Oletukseen kuulu myös että sen ei tarvitsi pelätä erityisesti muiden rintamien avautumista.  Vaikken olekkaan mestari-strategikko kuin videopeleissä, niin väitän että ne 60 modernia hävittäjää eivät taivaalla ole kovin pitkään. Ehkä eivät koskaan edes taivaalle pääsisi? 

Venäjä sotii jo minuuttiaikataululla, puolustuksessa nopeus on ratkaisevaa

Sodankäynnin luonne on tällä vuosikymmenellä muuttunut rajusti. 2020-luvun sotia ei käydä kuten vaikkapa Yhdysvallat kävi sotaa Irakia vastaan vuosina 2003-2011 tai kuten Venäjä kävi sotaa Georgiaa vastaan vuonna 2008.

Britannian EU-eron myötä myös Suomen puolustus tulee heikkenemään

Iso-Britannian EU-erokansanäänestys 23.6.2016 muuttaa kaiken muun ohella Euroopan puolustuksen asetelmaa. Naton painoarvo tulee kasvamaan Euroopan puolustuksen selkärankana, EU:n merkitys Lissabonin sopimukseen kirjattuine keskinäisen avunannon lausekkeineen tulee entisestäänkin vähenemään.

Venäjän sotilastiedustelua myös Suomessa on seurattava tarkkaan

Venäläisen M-55 Geophysica -tutkimuskoneen piti tulla tekemään EU-rahoitettua ”ilmastontutkimusprojektia” Ruotsiin huhtikuussa. Venäjän Ruotsin-suurlähetystö oli pyytänyt lupaa tutkimuslennoille 18.3.2016 ja lentojen oli määrä tapahtua Kiirunan alueella aluksi 13.3.2016-15.4.2016. Venäjän Ruotsin-suurlähetystö uudisti 31.3.2016 lupahakemuksen koskemaan ajanjaksoa 15.4.2016-29.4.2016, mutta ruotsalaisviranomaiset eivät enää lämmenneet tuolle uudelle hakemukselle. Ruotsin puolustusvoimat epäili vakoiluriskiä, eikä lupaa myönnetty.

Suomen mahdollisessa liittoutumisessa on tärkeää käsitellä sotilaalliset uhat

Ulkoasiainministeriö julkaisi perjantaina 29.4.2016 asiantuntijaryhmän laatiman arvion Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden vaikutuksista. Nato-keskustelu on vilkastunut, mutta siitä on pitänyt huolen enemmänkin Venäjä kuin tuo valmistunut Nato-selvitys.

Suomen ja Yhdysvaltain välinen ohjuskauppa on vilkasta

Tämä pitkä kirjoitus on tarkoitettu niille lukijoille, joita kiinnostaa puolustusvoimien aseostot erityisesti Yhdysvalloista sekä niiden puolustuspolittiinen merkitys.

Defence Security Cooperation Agency (DSCA) on Yhdysvaltain puolustusministeriön alainen virasto, jonka tehtävä on toteuttaa turvallisuusyhteistyöohjelmia liittolaismaiden ja kumppaneiden kanssa.

Naton Bukarestin kokouksessa 2008 ratkaistiin Ukrainan kohtalo, entä Suomen?

Natolla oli päämiesten huippukokous Bukarestissa 2.4.–4.4.2008, ja samassa yhteydessä pidettiin myös Nato-Venäjä-neuvoston kokous. Suomea huippukokouksessa Naton rauhankumppanimaana edusti presidentti Tarja Halonen ja Venäjää Nato-Venäjä-neuvostossa presidentti Vladimir Putin.

Kokouksen aiheena olivat muun muassa Georgian ja Ukrainan Nato-jäsenyyteen tähtäävät MAP-ohjelmat (Nato Membership Action Plan).

Liittoutumisessa Natoon ja Yhdysvaltoihin Suomi ei saa jäädä Ruotsin taakse

Kylmän sodan aikaan Ruotsi oli puolueeton maa, jonka asemaa ei julkisesti kyseenalaistettu. Ruotsin puolueettomuuspolitiikka perustui pysymiseen erossa sodista, ja siinä maa onkin onnistunut jo yli kahden vuosisadan ajan. Yksi viimeisimmistä Ruotsin käymistä sodista on Suomen sota, jonka Ruotsi kävi Venäjää vastaan vuosina 1808–09, - ja hävisi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä